Kantoren renoveren? Doe het duurzaam !

Overweegt u een renovatie van uw kantoren? Er zijn er elementen waar u best rekening mee houdt om het op een duurzame manier te doen, volgens het principe van de kringloop economie.

Wist u dat het bouw- en afbraakafval 40% van het Brusselse afvalvolume vertegenwoordigt? In 2013 werd 44.000 m² kantoren afgebroken of ingrijpend gerenoveerd. 72.500 m² onderging een meer oppervlakkige renovatie . Als opdrachtgever hebt u de keuze tussen een brede waaier mogelijkheden om deze materialen te valoriseren wanneer u kantoren renoveert.

Ontmanteling

In afwachting van de vergunning of van het begin van de werf, kunt u een beroep doen op een specialist als Rotor, om elementen die in aanmerking komen voor hergebruik te demonteren en terug te winnen: deuren, interne ramen, sanitair, leidingbuizen …

Tussenwanden

Denk aan de valorisatie van tussenwanden. Ze kunnen ongewijzigd opnieuw worden gebruikt of gedemonteerd om de onderdelen ervan terug te winnen.

Tapijttegels

In kantoren ligt vaak een grote oppervlakte vast tapijt. Tapijttegels kunnen vandaag worden teruggewonnen voor recycling via de onderneming Desso of voor hergebruik in Brussel! Belangstelling? Contacteer rechtstreeks onze adviseur bij Beci, Laurie Verheyen – lv@beci.be – +32 2 210 01 75.

Glasruiten

Vlakglas kan door recycling-ondernemingen als Suez worden teruggewonnen voor valorisatie. Er bestaan ook Brusselse initiatieven om glasruiten terug te winnen voor de fabricage van nieuwe producten.

Meubilair

Kantoormeubilair wordt meestal vroegtijdig afgedankt, terwijl het nog zou kunnen dienen in heel wat andere organisaties, scholen bijvoorbeeld. Contacteer lokale vzw’s gespecialiseerd in tweedehands materiaal: Hu-Bu of Spullenhulp.

Computerapparatuur

IT materiaal is heel snel voorbijgestreefd. De onderdelen zijn bijzonder vervuilend en moeten daarom een specifiek terugwinningsprogramma volgen. Vertrouw uw apparatuur toe aan gespecialiseerde ondernemingen als Mister Genius en CF2D. Zij zullen instaan voor reparatie, renovatie en verkoop, of recycling.

Lokale ondernemingen

Doe een beroep op lokale ondernemingen en bekwame ambachtslieden die ook in orde zijn. U vindt ze op het platform van de Confederatie Bouwappel.

Gebruik teruggewonnen materiaal!

Envie Overweegt u een ‘vintage look’ of een speciale sfeer in uw kantoren? Koop dan hergebruikmateriaal en -voorwerpen op www.opalis.be.

Begint u in de komende maanden aan de renovatie van uw kantoren?
Beschikt u over een heleboel tapijttegels waar u geen raad mee weet?
Wenst u over te schakelen naar een meer duurzame aanpak, in uw onderneming?
U bent aannemer en u wenst de kosten te drukken voor het verwijderen van bouw- of afbraakafval?
Neem deel aan onze projectoproep voor het hergebruik en de recycling van tapijttegels en contacteer onze adviseur bij Beci: Laurie Verheyen, lv@beci.be – +32 2 210 01 75

Gebouwen zijn een niet te onderschatten bron van materiaal in Brussel. Laten we er gebruik van maken!

Uw vragen zijn welkom bij:

– BECI: Laurie Verheyen – lv@beci.be – +32 2 210 01 75
– Confederatie Bouw: Lara Pérez Duenas – lara.perezduenas@confederationconstruction.be

In 8 stappen naar een duurzame renovatie van uw kantoor

Ik geef toestemming aan BECI-CCIB om mijn contactgegevens te registreren om mij informatie te verschaffen met betrekking tot milieu, energie en afvalbeheer.

Dit artikel wordt u aangeboden door Lara Pérez Duenas en Laurie Verheyen.
Ook u kunt bijdragen tot de inhoud van onze website en een plaats verwerven als referentie voor onze bezoekers. Deel uw expertise, uw verfrissende ideeën en uw visie met ons. Wij zullen uw tekst publiceren indien hij beantwoordt aan de behoeften van de Brusselse ondernemingen en als u hem zowel in het Nederlands als in het Frans aanlevert.

In partnerschap met:

In partnerschap met: