Allemaal nieuwe voedingswaren met een science-fiction tintje, of oude maar miskende of vergeten producten die nu in ons bord belanden en onze eetgewoonten grondig gaan veranderen. Jonge innoverende starters, die focussen op de zoektocht naar gezonde, evenwichtige en ‘groene’ producten, bezielen deze revolutie met laaiend enthousiasme.
  1. Plantaardige vlees

Een grote verscheidenheid aan vleesvervangers verschijnt op de markt. Ze speelt in op de stijgende vraag naar vegetarische producten. Ze tracht bovendien duurzame alternatieven te bieden voor de behoefte aan voeding van een steeds toenemende wereldbevolking. Quorn, de in 1985 in Groot-Brittannië opgerichte pionier van deze markt, maar ook Beyond Meat (2009), Impossible Foods (2011) en andere, bieden allerlei plantaardige producten ter vervanging van vlees, waarvan ze trouwens de smaak en de textuur proberen te benaderen.

  1. Vlees uit het laboratorium

Deze producten doen een beroep op spitstechnologie en vereisten lange jaren onderzoek voor ze op de markt werden gelanceerd. Maar dit is nog niets vergeleken met vlees dat in een laboratorium wordt geproduceerd. Dit is een oude droom, met een eerste succes toen in augustus 2013 een in de Universiteit van Maastricht met stamcellen geproduceerde steak plechtig werd uitgetest. Er valt nog een lange weg af te leggen alvorens zulke producten in de rekken van onze winkels verschijnen, maar allerlei gelijkaardige initiatieven lopen van stapel, voornamelijk bij onze noorderburen. Hierachter schuilt een weliswaar een aanzienlijke uitdaging, met de constant toenemende vraag naar vlees. Iedereen weet dat de klassieke productie van vlees enorm veel grondstoffen opeist en een aanzienlijke impact op het milieu heeft.

  1. Entomofagie

Er bestaan nochtans – nu al – eenvoudiger oplossingen op de markt: entomofagie, oftewel het eten van insecten. Deze dieren zijn een rijke bron van kwalitatieve eiwitten, vetzuren en oligo-elementen. De teelt belast veel minder het milieu dan die van slachtdieren. Insecten worden gevoed met plantaardig afval en vereisen weinig plaats, ook omdat de teelt verticaal kan worden georganiseerd. De uitstoot van CO2 en andere broeikaseffectgassen blijft beperkt en ook het verbruik van water is veel geringer. De productie van een kilo insecten vereist amper 2 kg biomassa, tegen 8 kg biomassa voor een kilo rundvlees.

Sommige volkeren zijn het eten van insecten al eeuwen gewoon. Naar schatting 2 miljard mensen voeden zich regelmatig op die manier. In België en in Europa blijft dit voorlopig uitzonderlijk. De verkoop van insecten voor menselijke consumptie is bij ons slechts sinds mei 2014 toegestaan (maar werd vroeger getolereerd). Europa erkent insecten als nieuwe voedingsmiddelen amper sinds november 2015.

In deze sector ontstaan echter hoe langer hoe meer initiatieven en bedrijven. In Brussel alleen stellen Little Food, Bugs in Mugs en BuGoodFood met insecten hun boterham veilig. Entomochef is een nieuwe traiteur die uitsluitend producten op basis van insecten aanbiedt. Het begon in 2013 met een menu aangeboden door de duurzame traiteur Dauranta. Wegens het succes besliste Chris Derudder, een van de oprichters van Dauranta, er een apart merk van te maken. Buffalo-wormen, meelwormen, krekels, sprinkhanen, rupsen allerhande, gelyofiliseerd of diepgevroren en opgediend als hapje, tapas of zoetwaren … De keuze lijkt oneindig en de bestellingen stromen binnen. Naar verluidt wil iedereen de ‘nootjes op pootjes’ proeven, of chocolade met insecten. Ondertussen ontwikkelt Entomochef de Bug Burger Mix, waarmee u binnenkort thuis burgers zal kunnen voorbereiden. Zeker geen dwaas concept. Insecten worden trouwens al aangeboden in biowinkels en speciaalzaken. Bepaalde supermarkten als Colruyt, Carrefour en Delhaize hebben het ook geprobeerd, met wisselend succes.

Niemand weet vandaag of insecten in de toekomst een deel zullen uitmaken van onze dagelijkse voeding of zich tot een nicheproduct zullen beperken. Maar een aantal ondernemers is overtuigd van de uitzichten en levert merkwaardige inspanningen!

 

Dit artikel wordt u aangeboden door Laura Rebreanu, green@beci.be.

Ook u kunt bijdragen tot de inhoud van onze website en een plaats verwerven als referentie voor onze bezoekers. Deel uw expertise, uw verfrissende ideeën en uw visie met ons. Wij zullen uw tekst publiceren indien hij beantwoordt aan de behoeften van de Brusselse ondernemingen en als u hem zowel in het Nederlands als in het Frans aanlevert.

Fotokrediet : CC BY-SA 3.0 https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=950346

Crédit photo : CC BY-SA 3.0 https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=950346